Over ons

Stichting Apehouse is het productiehuis van theatergezelschap Monkey Musical. Sinds 2008 spelen wij jaarlijks voorstellingen in Theater t Pand te Gorinchem. De eerste jaren werden er voornamelijk bestaande producties, of eigen bewerkingen van bestaande producties gespeeld. Zo kwamen o.a. Little Shop of Horrors, Scrooge, We Will Rock You en The Wiz op de planken. Allo Allo, Calendar Girls en 8 Femmes werden van toneelstuk omgetoverd tot musical, niet alleen door het toevoegen van muziek, maar ook door het herschrijven van het script.

Addams Family

De laatste producties zijn originele musicals geworden. Ons creatieve team, regisseur Ferdinand Biesheuvel en muzikaal leider/choreograaf Monia de Swart, is verantwoordelijk voor het script en de liedteksten. We gebruiken de melodie van bekende nummers, maar de teksten worden volledig herschreven. Deze nieuwe vorm van werken bevalt ons zo goed, dat dit voor de komende jaren ook op de rol staat.

In seizoen 2018/2019 speelden we ‘Medisch Centrum Stress’, een Jukebox musical over het wel en wee in een ziekenhuis. Wat gebeurt er als er een drugshandelaar in het ziekenhuis komt te liggen met een mysterieus koffertje nog aan zijn arm? Het script stond bol van idioterie, intriges en geroddel.

Allo Allo

Seizoenen 2019/2020/2021 werden (helaas) gekenmerkt door de pandemie, en daarom hebben wij de voorstelling ‘Herrie op de Prerrie’ niet kunnen spelen. Deze show staat alsnog in de planning maar voor wanneer weten we nog niet. Zoals de titel doet vermoeden speelt het verhaal zich af in het Wilde Westen. De saloon van Pa en Ma Baker wordt vergokt, en valt in eh…..heel andere handen dan de cowboys en hoeren gewend zijn. Met als gevolg…Herrie op de Prerrie!

Het seizoen erna konden we gelukkig weer lekker aan de gang, met Douze Points! Deze show was een feest der herkenning met alle bekende songfestival nummers van de jaren 60 tot nu. Uiteraard wel allemaal hertaald om in ons verhaal te passen. Deze voorstelling speelden we niet in onze vertrouwde Theater t Pand, maar in schouwburg de Nieuwe Doelen (nog vanwege de C-maatregelen).

Balensteiger Bastards

Seizoen 2022/2023 waren we echt weer helemaal terug op het honk. Met Balensteiger Bastards hadden we onze vierde originele productie. Een veroordeelde crimineel moet een taakstraf gaan uitvoeren in een bejaardenhuis. Dat zorgt uiteraard voor nogal wat spanning bij de oudjes. Hoe ze allemaal uiteindelijk in een Parijse politiecel belanden….dat is waar de voorstelling uiteindelijk op uitdraaide. Maar zoals altijd bij de producties van Apehouse, liep ook dit weer goed af.

In september 2023 zijn we van start gegaan met de nieuwe productie Flodder. Het eindresultaat is weer te bewonderen in het voorlaatste weekend van juni. Hierover later meer.